“We provide curriculum for applied learning”, says VIT-AP Chancellor Dr. G. Viswanathan
Applications Open Now
VITEEE 2020 - VIT Engineering Entrance Examination
Apply

While many reports claim to have dealing with a dearth of industry-ready engineers, VIT-AP is reporting record-breaking placement figures. The reason Dr. G. Viswanathan, Chancellor, VIT-AP puts forth is that the institute provides curriculum for applied learning based on industry inputs. He reasons that in order to produce quality engineers, a good institution must be given priority over a good branch. In an interaction with Careers360, Dr. Viswanathan spoke about various aspects of the education arena, facilities at the newly established campus in A.P., expansion plans and much more.

 

Dr. Viswanathan who is the founder-chancellor of VIT University completed an Advanced Management Programme at Harvard Business School in 2003. With a bachelors and Masters Degrees in Economics from the prestigious Loyola College, Chennai,  Dr. Viswanathan further earned a degree in Law from the Madras Law College. Dr. G Viswanathan founded Vellore Engineering College in 1984 with an intake of 180 students and it has now evolved as a university with two campuses. Over 25,000 students are enrolled in 53 undergraduate and graduate programmes with nearly 16,000 residing on the campus.

 

Dr-G-viswanathanExcerpts from the interview:

 

Q1. VIT-AP university has announced admissions through VITEEE 2017. How many branches/specializations are available for the B.Tech aspirants for 2017 intake?

 

Ans: For admission year 2017-18, we are offering 6 B.Tech programmes. The programmes are mentioned below. Admissions to these B.Tech programmes will be offered through VITEEE 2017. VIT-AP will have common admission counselling for all the VIT campuses in Guntur in addition to Vellore and Chennai.

 

B.Tech disciplines offered at VIT-AP:

Q2. Do you further plan to expand the portfolio of disciplines in the coming years?

 

 

Ans: We have huge expansion plans for VIT-AP. We will be offering Bachelor’s, Master’s and Ph.D. degree programmes in all branches of engineering as well as other disciplines. We will offer degree programmes which provide a strong career and a bright future for the students.

 

Q3. Any specific reason VIT has chosen AP as the state to set up the first campus outside Tamil Nadu when many are setting up universities in the north?


Ans: We have set up VIT-AP based on the requests of the A.P. Chief Minister Hon’ble Shri Chandrababu Naidu and many of the students and parents. As the campus is located in the new world-class city of Amaravati, we are of the view that the city has a huge potential for attracting talent. Since many industries are planning to invest in Amaravati and elsewhere in the state, there will be a lot of employment potential for our students.

 

Q4. Is the university also planning to offer M.Tech programmes this year along with the B.Tech?

 

Ans: We are offering 5-year Integrated M.Tech (Software Engineering) programme this year. The two-year PG M.Tech programmes will be started later.

 

Q5. According to you, which engineering programmes are more in demand now days and why?

 

Ans: In my opinion, students have to choose an engineering branch which they are passionate about. All the branches of engineering VIT offers have a good job demand. If a student performs well and graduates from a good university, then placement will not be a problem.

 

Q6. Will twinning programmes be offered at VIT-AP too?

 

Ans: Yes the International Transfer Programmes (ITP) will be offered at VIT-AP also. Students can study for 2 years at VIT-AP and 2 years at our partner universities abroad and get a bachelor’s degree abroad. Our partner universities are in USA, UK and Australia. They include prestigious universities like Purdue University, Australian National University, Rochester Institute of Technology, etc.

 

Q7. Can you please shed some light on the facilities the new campus will offer for students?

 

Ans: The institute offers world-class facilities to students which include labs, project spaces, library and research centres, amenities like sports facilities, hostel, canteen, transport, and other support services of high quality.

 

Q8. What would be your challenge and aspiration as the head of the new campus?

 

Ans: We aspire to make VIT-AP as a world-class university. We will make this happen because of our rich experience of 33 years of providing high quality education at VIT-Vellore and VIT-Chennai.

 

Q9. As per various research, around 80% of the engineering graduates are not industry-ready and employable. What is your take on this and how do we address this challenge?

 

Ans: At VIT-Vellore, we hold the Limca records for the highest number of on-campus placements. This has been possible year over year, because of the quality of our graduates. We provide curriculum for applied learning which is based on industry inputs.  The courses are taught by eminent professors. We provide high quality teaching-learning process and world-class lab facilities. Since the industry experts are involved in designing our curriculum and in teaching, VIT graduates are industry-ready, resulting in high placements. The same concept will be followed in VIT-AP also. At VIT-AP, the co-op programme (industry internship experience) will be available to all the students.

 

Q10. What according to you is the USP of VIT-AP University that will set it apart from other engineering institutes? 

 

 

Ans: Students at VIT-AP will have the opportunity to learn by doing ie. Project Based Learning (PBL). PBL will be given utmost importance because of our curriculum for applied learning. At VIT-AP, the co-op programme (industry internship experience) is a unique element of our education system. Experts from industry will not only participate in curriculum design but will also directly teach part of the syllabus.

 

Q11. Any message for engineering aspirants?

 

 

Ans:  It is quite important that the students choose a good institution. The branch of engineering you choose is less important, as all major branches of engineering have good career potential. Regardless of the branch of study, whichever students perform well by applying the concepts with a good understanding of basics will shine well in their respective careers.

 

For more information about VIT-AP, stay tuned to engineering.careers360.com

Applications Open Now

Manipal B.Tech Admissions 2020
Manipal B.Tech Admissions 2020
Apply
UPES - School of Engineering
UPES - School of Engineering
Apply
SRM B.Tech Admissions 2020
SRM B.Tech Admissions 2020
Apply
VITEEE 2020 - VIT Engineering Entrance Examination
VITEEE 2020 - VIT Engineering...
Apply
Jain University B.Tech Admissions 2020
Jain University B.Tech Admiss...
Apply
View All Application Forms

More like VIT-AP University, Amaravati

Questions related to VIT-AP University, Amaravati

Showing 190 out of 190 Questions
41 Views

does Vit AP amaravati is offering courses for culinary arts?

Sanjeet Sachdeva Student Expert 20th Jul, 2019

Hello aspirant, 

VIT ap Amravati offers different courses like b. Tech, law, MBA, B.E., and PhD in many courses  but it does not offer any course for culinary arts. For further information go thorough this link

https://www.careers360.com/university/vit-ap-university-amaravati/courses

Thank you. 

69 Views

Sir may i know the highest package of vit ap for vse

Ram Student Expert 25th Jun, 2019

In VIT, the average package is approx 4.5 lakhs per year, known as dream packages and the other one is super dream packages which is around 10 lakhs per year.

Some of the companies which come for placements are:

  • LnT
  • Dell
  • Pay Pal
  • Axis Bank
  • Google
  • Infosys
131 Views

Will i get an admission now, i have secured 65k in viteee

Sumit Gaur Student Expert 15th Jun, 2019

Hello Bhoomika

yes you can get admission in VIT for that you must attend the counselling. You have greater chances to get VIT Bhopal. The counselling for VIT is going to start soon. Dont miss out the counselling date and keep checking the latest notice on their website i.e: vit.ac.in. Hope this helps you

53 Views

Suppose if we join in vit Amravati campus for BTech CSE . How can we prepare for gate exam There must be specified coaching for gate right.

Mayank kumar singh 12th Jun, 2019
Hello,
There are many online coaching platforms like unacademy, also you can do offline coaching for GATE as in every city there are some of the good coaching institutes. You should get admission in Btech CSE in VIT Amravati campus.
Good luck.
17 Views

what is the procedure to cancel admission in vitap 2019 and the last cut-off date

Dhameer Bhatia Student Expert 1st Jun, 2019

Hello,

Selected Candidates will have to submit a DD for Rs.12,000/- in favor of “Vellore Institute of Technology”, Payable at Vellore. Counseling Fee Rs. 6000/- is Non Refundable and the balance Rs. 6000/- will be refunded on cancellation of admission.

Thanku.

Top
The question have been saved in answer later, you can access it from your profile anytime. Access now

Download the Careers360 App on your Android phone

Regular exam updates, QnA, Predictors, College Applications & E-books now on your Mobile

Careers360 App
150M+ Students
24,000+ Colleges
500+ Exams
1500+ E-books